Soğutma Kompresörleri Neden Arıza Yapar?
Soğutma Kompresörleri Neden Arıza Yapar?

Size soğutma kompresörünüzün “arızalı olduğu” söylendi. Bunasıl oldu?, Tamir maliyeti ne kadar? Soğutma kompresörü nedir? Gibi çeşitli sorular geldi aklınıza. Bu yazıda bunlardan kısaca bahsetmeye çalışacağım.


Soğutma Kompresörü Nedir?
Soğutma kompresörünü bir soğutma sisteminin kalbi olarak tanımlayabiliriz.Kompresörün soğutma sistemindeki görevi, sistem içinde bulunan, sıkıştıkça sıvıhale geçen ve ısınan soğutucu akışkanın basıncını arttırarak ısı yüklenmesini,sıvı hale geçmesini ve bu sıvının sitem içinde dolaşımını sağlamaktır.

Soğutma Kompresörleri Nasıl Arızalanır?
Soğutma kompresörleri uzun süre sorunsuzca çalışır, Soğutma kompresörünüz arızalandığında, yenisiyle değiştirildiktensonra bile tekrar arıza yapmaması için ele alınması gereken çeşitli nedenlervardır. Bu nedenlerin çoğu rutin bakımlarla önlenebilir. Bu nedenlerdenbazıları;

Soğutma kompresörüne sıvı (likit) yürümesi
Soğutma sistemlerinde kompresöre sıvıyürümesi genelde genleşme valfinden, karlanmış evaporatörden ve yetersizsoğutma yükünden kaynaklanır. Çalışma süresince kompresöre sıvı yürümesiolur.Ayrıca defrost sisteminde oluşan arızalar, soğutucu akışkanın likit fazdakompresöre dönmesine sebep olabilir.

Eksik yağlama
Yağ sızıntısı, emiş hatlarında sıkışan yağyada yağ pompası arızası gibi sebepler kompresörün arızalanma sebepleriarasındadır.

Sistemin kirli olması
Sistem içerisinde bulunmaması gereken hava,nem, kir, asit, ısı gibi durumların sistem içerisinde bulunmasından dolayıarızalar meydana gelebilir.

Aşırı Isınma
Yeterli emme yoksa veya sistemde havabulunuyorsa yada kondenser’de (yoğuşturucu) akışkan soğuması olmuyorsakompresörün maruz kaldığı basınç ve sıcaklık yükselerek kompresörün aşırıısınmasına neden olabilir.

 Rutin bakımlarla soğutma kompresörünüzünömrünü uzatabilir, aynı zamanda soğutma sistem veriminizi yüksektutabilirsiniz. Sitemizde bulunan soğutma kompresörlerimize buradan ulaşabilirsiniz.


Soğutma Kompresörleri
Açık Tip Kompresörler
Hermetik Kompresörler
Rotary Kompresörler
Scroll Kompresörler
Vidalı Kompresörler
Yarı Hermetik Kompresörler


Copeland ZR16 M3E TWD 961 13 HP