Fan Nedir? | Fanlar ve Çeşitleri

Fan nedir?
Fan, bulunduğu ortamda bir basınç farkı yaratarak havanın akmasını sağlayan cihazdır. Fanın hareket eden elemanı (çarkı), hava üzerinde iş yaparak ona kinetik ve statik enerji kazandırır. Fanlar genelde havanın çarkı üzerinden akış yönüne bağlı olarak, radyal ve aksiyal (eksenel) tip olarak sınıflandırılır.


Aksiyal (Eksenel) Tip Fanlar
Aksiyal tip fanlarda basınç farkı oluşturulup meydana getirilen havanın hareketi eksenel yöndedir. Burada bazı aksiyal tip fanların resimlerini görebilirsiniz. Aksiyal fanlar pervane kanatlı, silindir kanat ve kılavuzlu silindir tip olarak üç bölüme ayrılmaktadır.

Pervane Kanatlı
Alçak, orta ve yüksek basınçlarda genel ısıtma uygulamaları havalandırma uygulamaları ve klima uygulamalarında kullanılır.

Silindir Kanatlı
Alçak ve orta basınçları olan sistemlerde, kurutma kabinlerinde, boyama kabinlerinde egzoz hatlarında kullanıldıkları görülür.

Kılavuzlu Silindir Kanatlı
Alçak statik basınçlı, büyük hava debilerinin olduğu yerlerde kullanılırlar.

Radyal Tip Fanlar
Radyal tip fanlarda basınç farkı oluşturularak meydana gelen havanın hareketi merkez kaç kuvveti doğrultusunda seyreder.

Radyal (Eğimsiz) Tip Fanlar
Endüstriyel tesislerde malzemelerin nakil edilmesinde yada yüksek basınçlı klima sistemlerinde kullanılır.

Öne Eğimli Kanatlı Tip Fanlar
Alçak basınçlı havalandırma sistemlerinde, paket klima cihazlarında, ev tipi sıcak hava apareylerinde ve fanlı serpantinlerle birlikte kullanılırlar.

Geriye Eğimli Kanatlı Tip Fanlar
Genel havalandırma ve klima sistemlerinde kullanılırlar.

Aerodinamik Kanatlı Tip Fanlar
Genel havalandırma ve klima sistemlerinde, özellikle büyük hava debilerinin olduğu yerlerde kullanılırlar.

Bu arada web sitemizde bulunan fanlara bakmayı unutmayın.

Fanlar / Fan Motorları