Endüstriyel Su Soğutucuları / Chiller Grupları Nasıl Çalışır?
29.09.2021

Su soğutma grupları nasıl çalışır? / Su soğutucuları (Chiller Gruplarının) Çalışma Esasları 

İşletmenizde ısınan proses akışkanları (su, yağ) varsa, bunları soğutmak için endüstriyel bir soğutma sistemine yani chiller gruplarına ihtiyacınız olabilir. Bu soğutucuların nasıl çalıştığını anlamak ve mevcut soğutucuların çeşitlerini bilmek, soğutucu ihtiyacınızı karşılamak için doğru adımı atmanıza yardımcı olacaktır.


Endüstriyel Su Soğutucu yani Chiller Nedir?

Endüstriyel su soğutucu sisteminizde açığa çıkan ısıyı alıp başka bir yere aktararak makinelerinizin ve makinenizin çalışması için içerisinde bulunan sıvıların sıcaklığını düşürmek için kullanılan bir sistemdir. Soğutucular, genellikle plastik, metal enjeksiyon, gıda üretiminde sıcaklıkları düşürmek için gereklidir.


Soğutucu Nasıl Çalışır?

Soğutucular dört ana bileşenden oluşmaktadır; bir evaporatör, bir kompresör, bir kondenser ve bir genleşme valfi. Belirtmiş olduğum bileşenler her chiller grubunda mevcuttur.

Soğutma işlemi, evaporatöre giren düşük basınçlı bir soğutucu akışkanla başlayarak. Evaporatörün içinde, soğutucu akışkan ısıtılır, bu da akışkanın faz değişimine girmesine neden olur. Gaz halindeki soğutucu, basıncını artıran kompresöre girer. Kompresörden çıkan yüksek basınçlı soğutucu akışkan, kondensere iletilir, kondenser ya su soğutma kulesinden gelen soğutma suyunu kullanarak yada dış ortam havasını kullanarak, burada yoğuşturulur. Yoğunlaşan soğutucu akışkan daha sonra genleşme valfi aracılığıyla tekrar evaporatöre gönderilir. Bu işlemin sonucunda soğutma işlemi tekrar eder. Bu sürece ayrıca soğutma döngüsüde diyoruz.


Endüstriyel Soğutucuların Kullanım Alanları

Endüstriyel chiller sistemleri, çeşitli endüstrilerde soğutma işlemleri için kullanılabilir. Aşağıda en yaygın uygulamalardan bazılarını verelim.


Gıda Üretimi

Endüstriyel soğutucular, sıcaklık kontrolünde yüksek derecede hassasiyet gerektiren gıda üretimi ve işleme operasyonlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Örneğin, şarabın fermantasyonu ve depolanması sırasında sıcaklık kontrolü için şaraphane soğutucuları kullanılır. Fırın soğutucuları, tüm kritik fırın bileşenleri olan karıştırıcı soğutma, içme suyu soğutma ve soğutma ceketli maya tanklarına yardımcı olur.


Metal Kaplama

Metalleri kaplamak için tipik olarak çok yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyduklarından, açığa çıkan ısıyı gidermek için galvaniz kaplama gibi metal kaplama işlemlerinde sıcaklık kontrolü çok önemlidir. Bazı endüstriler, bir ısı eşanjöründeki anotlama sıvısını soğutmak için metal kaplamalı soğutucular kullanır veya tank içindeki sıcaklığı düşürmek için soğutma ortamı olarak bir glikol/su kullanır.


Enjeksiyon

Enjeksiyon, bir enjeksiyon makinesi, plastik hammadde ve bir kalıp kullanarak plastik parçalar oluşturmaya yönelik bir seri üretim yöntemidir. Üretilen üründe çatlak, bükülme ve iç gerilmeler gibi sorunları önlemek için işlem ve hammadde kesin sıcaklık sınırları içinde tutulmalıdır.

Üretimini yapmış olduğumuz endüstriyel su soğutucuların linki burada http://ozkansogutma.com.tr/Chiller

20.000 kcal/h Chiller / Su Soğutma Grubu
60.000 KCAL/H CHİLLER / SU SOĞUTMA GRUBU